Tuin

Tuin uitgraven? Hier moet je echt even op letten

Heb je plannen om je tuin opnieuw in te richten? Misschien omdat je net verhuisd bent, of omdat je simpelweg toe bent aan iets nieuws? Dan is de kans groot dat er eerst wat grond moet worden afgegraven. Niet het leukste klusje, maar wel een belangrijke eerste stap voor een goede basis. Het maakt dan niet uit of je nou een vijver wilt aanleggen, een terras gaat bouwen of gewoon het gazon wilt vervangen, goed uitgraven maakt echt verschil.

Grondig voorbereid scheelt gedoe achteraf

Grond verplaatsen klinkt misschien eenvoudig, maar het is slim om er eerst even goed over na te denken. Wat wil je precies met je tuin? Hoe diep moet er gegraven worden? En: doe je alles zelf of schakel je hulp in? Als je zelf aan de slag gaat met grotere projecten en niet de beschikking hebt over voldoende financiële middelen, kan een autohoogwerker leasen via financial lease handig zijn. Het voordeel is dat je precies weet wat je maandelijks betaalt en je geen eigen kapitaal hoeft te gebruiken. Ook ben je aan het eind van de looptijd eigenaar van de autohoogwerker en mag je hierop afschrijven omdat het op de balans komt te staan.

Zelf graven of toch machinaal?

Bij kleinere tuinen is met de hand graven vaak prima te doen, maar als er echt veel grond weg moet, kan een graafmachine het werk een stuk lichter maken. Je kunt er eentje huren, maar als je vaker van plan bent om zelf grotere klussen aan te pakken in je tuin of op je erf dan is een tweedehands graafmachine kopen misschien helemaal geen gek idee. Die investering kan zich snel terugbetalen, vooral als je houdt van zelf doen én er ruimte hebt om hem te stallen.

Let op leidingen en kabels

Voordat je überhaupt de schep of machine in de grond zet, is het goed om te weten wat er allemaal onder je tuin verstopt zit. Een beschadigde elektriciteitskabel of waterleiding is wel het laatste waar je op zit te wachten. Check bouwtekeningen als je die hebt of laat het vooraf even nakijken door een expert. Liever nu dan later spijt.

Wat doe je met die bergen aarde?

Tijdens het uitgraven komt er flink wat aarde vrij en die moet ergens heen. Gooi het niet zomaar weg, want je kunt het misschien hergebruiken op andere plekken in de tuin. Wat overblijft, kun je kwijt via een afvalverwerker of je vraagt rond in de buurt of iemand het kan gebruiken. Soms ben je er sneller vanaf dan je denkt. Reden genoeg om hier even goed over na te denken dus. Kan je uiteindelijk veel ellende besparen.

Maak je tuin toekomstproof

Het maakt niet uit of je nu hoogteverschillen aanbrengt voor sfeer, de bodem verrijkt met verse tuinaarde of wortels verwijdert voor nieuwe planten: het loont om het grondwerk goed te doen. Dit is het moment om de basis van je tuin opnieuw te leggen. Met de juiste voorbereiding heb je er jarenlang plezier van. En zie je het zelf niet zitten? Dan is het inschakelen van een ervaren hovenier natuurlijk altijd een slimme optie.