Heb je soms rugpijn tijdens het koken of afwassen? Of voelt je keukenindeling niet logisch aan? Dan is het tijd voor een ergonomische update! Vanden Borre Kitchen, de specialist in premium keukens tegen een betaalbare prijs, deelt 9 slimme tips om van je keuken een plek te maken waar je soepel, efficiënt én zonder rugpijn aan de slag kunt.
1. Kies voor de juiste werkbladhoogte
Een goede werkbladhoogte is cruciaal in de keuken. De hoogte van de meubels kan worden aangepast aan de lengte van de gebruiker en varieert van 76 tot 110 cm. Een iets lager kookgedeelte maakt het makkelijker om potten te hanteren, terwijl een hoger geplaatste spoelbak voorkomt dat je voorover moet buigen.
2. Voorzie je keuken van accessoires
Heb je eraan gedacht om accessoires aan je keuken toe te voegen? Denk bijvoorbeeld aan opbergoplossingen, ingebouwde stopcontacten, prullenbakken, bestekladen, handdoekhouders of tabletstandaards. Deze praktische oplossingen passen bij je interieur en maken je dagelijkse leven gemakkelijker.
3. De magische werkdriehoek
Een logische indeling is essentieel voor een goede organisatie. Verdeel je keuken in vijf zones: voorraad, opbergen, afwassen, voorbereiden en koken. De “werkdriehoek” is het gebied tussen de koelkast, het kookgedeelte en de spoelbak. Als deze logisch ten opzichte van elkaar zijn geplaatst, kun je snel, efficiënt en veilig werken zonder extra stappen. Zorg daarbij voor minimaal 60 cm werkruimte tussen de kookplaat en de spoelbak. Dit geeft voldoende ruimte om voorbereidingen te doen zonder dat het werkblad overvol raakt.
4. Kies voor hoge kasten
Optimaliseer de ruimte in je keuken door hoge kasten te gebruiken. Sommige kasten bieden tot 30% meer opbergruimte dan standaardmodellen en behouden daarbij een stijlvolle uitstraling. Gebruik de volledige hoogte van kolomkasten, met deuren tot wel 2,60 m hoog. Berg zelden gebruikte items op de bovenste planken op.
5. Zet je oven op armhoogte
In plaats van een oven onder het werkblad te plaatsen, is het ergonomischer om de oven op armhoogte (ongeveer 90-110 cm) te installeren. Dit voorkomt onnodig bukken en maakt het eenvoudiger om zware ovenschalen veilig uit te nemen.
6. Plaats je stopcontacten slim (en zet er genoeg)
Stopcontacten moeten binnen handbereik zijn, maar niet in de weg zitten. Plaats ze op 20-25 cm boven het werkblad en zorg dat je er genoeg hebt voor al je apparaten. Waarom niet direct stopcontacten integreren in je werkblad? Sommige stopcontacten, zoals USB-C en draadloze opladers, kunnen naadloos in het werkblad worden weggewerkt.
7. Zorg voor voldoende verlichting
Er zijn twee soorten keukenverlichting: werk- en sfeerverlichting. Verlicht kastplinten, schappen en werkbladen. Plaats lampen onder hoge kasten voor optimaal kookcomfort.
Vind vandaag nog dé beste vakman voor je project. Ontvang direct gratis offertes en bespaar tot 35%!
8. Ga voor lades in plaats van kasten
Voor lage kasten zijn lades een betere keuze dan deuren. Lades met een soft-close mechanisme zijn gemakkelijker toegankelijk en veiliger. Combineer meerdere lades achter één brede front (tot 180 cm) voor een modern en elegant design.
9. Maak je werkblad diep genoeg
Als je een werkblad zo ergonomisch mogelijk wilt maken, is het belangrijk om voor 60 cm diepte te gaan. Staan je koffiezetapparaat of andere toestellen tegen de (spat) wand, hou er dan rekening mee dat je je werkblad best nog wat langer maakt, om de verloren werkruimte te compenseren.
Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%
- Ontvang gratis offertes
- Van 4 vakmannen uit je eigen regio
- Door te vergelijken bespaar je tot 35%