Badkamer

Bad plaatsen: Prijs & Mogelijkheden

Bad Plaatsen: Kosten per type materiaal Bad Plaatsen: Kosten per type materiaal

Hoe fijn is het als je na een dag hard werken thuis in bad kunt liggen? Veel mensen willen daarom een bad plaatsen, maar je moet eens nagaan wat je zelf zou willen. Heb je bijvoorbeeld de ruimte voor een bad? Of ben je toe aan een badkamer renovatie en moet je de hele badkamer verbouwen? Moet je een aanbouw doen om een extra badkamer te krijgen of meer ruimte? Er is heel veel mogelijk, maar waar het om gaat is dat je weet wat je wil. Maar om die keuze te maken, moet je ook weten wat de kosten zijn en wat de mogelijkheden zijn. Goed dat je daarom hier een kijkje komt nemen, want een bad plaatsen is niet iets wat je dagelijks doet. Laat je daarom inspireren door de mogelijkheden, lees je goed in over de prijzen en ga na wat je zelf financieel kunt doen op dit moment. Een bad plaatsen kan veel voordelen geven aan je, maar bedenk je ook wat je ervoor moet doen.

Kosten van een bad plaatsen

Je hebt je keuze eigenlijk al gemaakt, of je bent je nog aan het oriënteren in de mogelijkheden. Maar een bad plaatsen is toch wel iets wat je al heel graag wil. Maar misschien heb je voorheen de ruimte niet gehad hiervoor en nu krijg je deze kans wel.

Of dat je de ruimte al hebt of je moet nog aanbouwen, dat zal heel persoonlijk zijn. Het belangrijkste is dat je sowieso bent voorbereid op de kosten van een bad plaatsen. De gemiddelde prijs die vaak wordt gerekend voor een bad plaatsen is zo’n € 1000 à € 1200 euro. Toch kan het wat hoger of lager qua kosten uitvallen, puur omdat er verschillende factoren van invloed zijn op de prijs.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het plaatsen van een bad.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG
 • Wil jij een ligbad van plaatstaal? Dan kun je rekenen op een bedrag van rond de 800-900 euro. Het voordeel is wel dat er volop keuze is, het is betaalbaar en het krast niet. Toch is er ook een nadeel, want de warmte wordt minder goed vastgehouden. 
 • Wil jij een ligbad van acryl? Dan kun je rekenen op 1000-1200 euro. Het nadeel is dat het kan krassen, maar het heeft ook meer dan genoeg voordelen. Er zijn allerlei vormen mogelijk en je kunt het zelf als bubbelbad gebruiken! 
 • Wil jij een ligbad van gietijzer? Dan ben je meer geld kwijt, gemiddeld tussen de 1700 en 2000 euro. Het voordeel is dat het goed isoleert en het kras ook niet. Eigenlijk kun je het gewoon niet verslijten. Het nadeel kan alleen wel zijn dat het erg prijzig is. 

Nog even samengevat:

Type ligbadPrijsbereik (€)VoordelenNadelen
Plaatstaal800-900Veel keuze, betaalbaar, krast nietWarmte wordt minder goed vastgehouden door de dunne staallagen
Acryl1000-1200Allerlei vormen mogelijk, kan als bubbelbad gebruikt worden en betaalbaarKan krassen en je moet voorzichtig zijn met vlekken
Gietijzer1700-2000Goed isolerend, krast niet, slijtvastErg prijzig en beperkt qua vorm/grootte

Hopelijk helpt dit je alvast bij het vinden van een geschikt bad.

Mogelijkheden bad plaatsen

Als mensen een bad hebben in de badkamer, dan denken veel mensen direct aan relaxen, lekker badschuim in bad, ontspannen, een boek lezen en gewoon even tot jezelf komen. Ook voor kinderen is een bad heerlijk; ze kunnen samen spelen als een van de ouders toekijkt en het is vaak een meerwaarde voor een woning.

Toch is het zo dat een bad niet standaard in iedere badkamer wordt geplaatst. Als je net een andere woning hebt gekocht en je hebt nog geen bad, dan mis je dit misschien of je kijkt ernaar uit om het te mogen (laten) plaatsen. Je moet dan goed weten wat er allemaal kan, want bij het kiezen van een bad heb je verschillende materiaalsoorten waar je uit kunt kiezen (welke van invloed zijn op de prijs van het bad).

Daarnaast heb je nog de keuze van zelf een bad plaatsen of uitbesteden. Welke voordelen welke situatie je geeft, leggen we in de volgende alinea verder nog uit.

Voordelen bad plaatsen

Een bad plaatsen biedt jou vele voordelen. Hier zijn enkele redenen waarom je een bad in je badkamer zou willen hebben:

 • Ontspanning: Een bad is de perfecte plek om te ontspannen, vooral als het buiten regent of koud is. Je kunt een uurtje in bad gaan liggen om tot rust te komen.
 • Hygiëne: Een bad kan gecombineerd worden met een douche, waardoor de rest van de badkamer droog blijft tijdens het douchen.
 • Gezondheid: Voor mensen met een longaandoening kan een bad helpen om vrijer te ademen door te stomen, wat ook bijdraagt aan een betere slaap.
 • Spierontspanning: Warm water helpt om de spieren te ontspannen, wat zeer gunstig is na een lange dag.
 • Gezinsvriendelijk: Een bad biedt voordelen voor het hele gezin, zoals speelplezier voor kinderen onder toezicht van een ouder.

Kortom, het plaatsen van een bad in je badkamer kan voor het hele gezin veel voordelen bieden.

Wat zijn de voordelen van een bad?
Wat zijn de voordelen van een bad?

Zelf een bad plaatsen of uitbesteden?

Er zal een bad komen, maar ga jij het zelf plaatsen of laat je het uitbesteden?

Als je zelf handig bent, kun je overwegen om het zelf te doen. Wellicht kun je hierdoor op de arbeidsuren besparen, maar je moet jezelf goed afvragen of dit wel de beste optie is. Je moet namelijk tijd hebben, weten hoe het moet, en je moet over de juiste materialen beschikken.

Als je twijfelt, is het beter om het werk uit handen te geven en een bad plaatsen uit te besteden. Een professional kan het werk van je overnemen en door een offerte aan te vragen weet jij snel waar je aan toe bent. Past het binnen je budget? Dan zal je keuze snel gemaakt zijn en kunnen zij je bad plaatsen op korte termijn.

Tips bij een bad laten plaatsen

Je wil graag een bad en dat kan er ook snel komen. Lees onze tips nog even door en begin dan met jouw zoektocht naar wie, wanneer jouw bad kan komen plaatsen.

 • Ga na welke materiaalsoort je wil voor jouw bad. Als je luxe wil en meer geld te besteden hebt, dan kan gietijzer een mooie keuze zijn. Als je wat minder te besteden hebt of niet al te veel geld eraan uit wil geven dan kies je voor acryl of plaatstaal.  
 • Hoe breed of lang mag je bad zijn? Of heb je een bepaalde vorm in gedachten? Een hoek of een rond bad zou ook kunnen. Meet even na welke afmetingen in jouw badkamer mogelijk zijn. 
 • Je moet ook weten hoe je wil dat het bad wordt afgewerkt. Wil je dat het er mooier uitziet en laat je een muur metselen? Of denk je aan gasbeton en tegels? Je kunt het zo duur maken als je zelf wil, wellicht kun je ook een deel van de werkzaamheden zelf doen om geld te besparen. 
 • Een bad geeft je vrijheid en heeft een uitstraling van luxe. Als je een bubbelbad wil, dan moet je ook denken aan een bubbelbad pompsysteem en dan moet je nog rekenen op 300/400 euro extra. Maar als je denkt aan een inloopbad, dan ben je wel wat meer kwijt. Je moet dan rekenen op 4000-5000 euro. Dit is dan bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn bijvoorbeeld. 

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.