Dak

Rieten daken: Mogelijkheden & Kosten

Wat zijn de mogelijkheden en prijzen van een rieten dak? Wat zijn de mogelijkheden en prijzen van een rieten dak?

Als je om je heen kijkt, geniet je dan van mooie woningen met rieten daken? Misschien heb je er wel zoveel bewondering voor en wil je het zelf ook. Een rieten dak geeft een woning een landelijke uitstraling. Tevens is het ook duurzaam en het kan in principe op iedere woning worden toegepast. Voordat je die keuze maakt, moet je wel zeker weten dat het op jouw woning past en wat de kosten zijn. Daarom informeren we je hier graag over en kun je zelf nagaan wat jij wil kiezen als het over de rieten daken gaat. 

Kosten rieten daken

Je gaat uiteraard nooit zomaar een rieten dak laten plaatsen, je wil namelijk eerst weten wat de kosten zijn. Een eigen woning kost hoe dan ook al veel geld en dan is het goed om te kijken wat er financieel mogelijk is.

Heb je het geld nu beschikbaar voor een eigen rieten dak? Je komt er snel achter, we hebben voor jou namelijk de gemiddelde prijzen in kaart gebracht. Je komt rieten daken al tegen vanaf 30 euro per m2. Maar je hebt eigenlijk allerlei soorten rieten daken, zoals patentriet (waarbij de prijs begint bij 50 of 60 euro per m2) en dan heb je ook nog novariet (en dan start de prijs ergens bij de 120 euro per m2).

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een rieten dak.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

De kosten van de rieten daken voor jou op een rijtje gezet:

Type rieten dakGemiddelde prijs
Natuurriet€ 7.500 – € 8.500
Patentriet€ 11.000 – € 14.000
Novariet€ 14.000 – € 17.000
 • Als je bij de rieten daken denkt aan natuurriet, dan kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 7500-8500 euro.
 • Als je bij de rieten daken denkt aan patentriet, dan kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 11.000-14.000 euro.
 • Als je bij de rieten daken denkt aan novariet, dan kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 14.000-17.000 euro. 

Meer over de rieten daken kosten

Als je meer wil weten over hoe dat de prijs van de rieten daken is opgebouwd, dan lichten we dat graag toe. Goed om te weten is dat het meeste ruit uit het buitenland wordt gehaald. De totaalprijs wordt bepaald door de arbeidskosten en het materiaal, dus het riet. Niet iedereen kan rieten daken plaatsen, het is namelijk heel bijzonder werk. Alleen mensen die gediplomeerd zijn mogen dit uitvoeren en zij vragen per m2 rond de 90 euro voor het plaatsen van natuurriet. Daar kan dan een prijs voor worden berekend. Deze bestaat uit arbeidskosten (58 euro), 27 euro voor het riet en 5 euro voor schroeven en ijzerdraad. 

Welke keuzes maak jij?

Welke keuzes maak jij voor rieten daken?

Bij het overwegen van rieten daken zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Deze factoren bepalen niet alleen de esthetiek, maar ook de functionaliteit en veiligheid van je dak. Hier is een overzicht van de belangrijkste overwegingen:

1. Type dakconstructie

 • Open Dak (Traditioneel):
 • Het riet wordt bevestigd op houten latten, wat het riet van binnenuit zichtbaar maakt.
  • Voordelen: Geeft een indrukwekkend en bijzonder woongevoel.
  • Nadelen: Niet meer toegestaan bij nieuwbouw vanwege isolatiewaarden.
 • Gesloten Dak:
  • Het riet wordt geplaatst op een dichte ondergrond.
  • Voordelen: Brandwerend en voldoet aan moderne isolatie-eisen.
  • Nadelen: Hogere kosten in vergelijking met een open dak.

2. Obstakels op het dak

 • Schoorsteen: Vereist speciale aanpassingen voor een goede afwerking.
 • Dakkapel: Beïnvloedt de manier waarop het riet gelegd moet worden en kan extra kosten met zich meebrengen.

3. Isolatie en veiligheid

 • Isolatiewaarden: Bij nieuwbouw moet je voldoen aan specifieke isolatie-eisen, wat de keuze voor een gesloten dak kan beïnvloeden.
 • Brandveiligheid: Een gesloten dak biedt betere brandwerendheid dan een open dak.

Kortom, bij het kiezen van een rieten dak is het belangrijk om de constructie van je woning en eventuele obstakels op het dak in overweging te nemen. Daarnaast moet je beslissen tussen een open of gesloten dak, waarbij een open dak een traditioneel en indrukwekkend uiterlijk biedt, maar niet geschikt is voor nieuwbouw. Een gesloten dak is brandwerend en voldoet aan moderne isolatie-eisen, maar komt met hogere kosten. Maak je keuze op basis van de specifieke behoeften en mogelijkheden van je woning, evenals je budget en voorkeuren voor uiterlijk en veiligheid.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten riet zijn er?

Voor je eigen rieten daken zijn er een aantal soorten riet waar je naar kunt kijken. Hierboven zijn de drie soorten al even benoemd. Je hebt om te beginnen het indrukwekkend mooie natuurriet. Dit wordt het meest gekozen en is uniek. Het is altijd anders, omdat het natuurlijk is qua vormen en kleuren. Je moet hierbij denken aan een prijs van tussen de 25 en 35 per m2. Een andere optie is het novariet, dit is kunststof riet. Het voordeel is dat het onderhoudsarm is, het is ook niet brandgevaarlijk en de levensduur is lang. Patentriet deelt deze voordelen. 

Type rieten dakVoordelenNadelen
NatuurrietUniek uiterlijk, natuurlijk qua vormen en kleuren, meest gekozenOnderhoudsintensief, brandgevaarlijk
PatentrietOnderhoudsarm, niet brandgevaarlijk, lange levensduurHogere prijs dan natuurriet
NovarietOnderhoudsarm, niet brandgevaarlijk, lange levensduurDuurste optie

Hoe werk je je rieten daken verder af? 

Het afwerken van rieten daken is een belangrijk aspect, aangezien dit veel invloed heeft op de uitstraling van je woning. Je hebt verschillende opties voor de afwerking, waaronder diverse soorten rietvorsten. Een rietvorst is een grote halfronde dakpan die bovenop het rieten dak wordt geplaatst. Hier zijn de meest gangbare keuzes:

 1. Keramische Rietvorsten
  • Voordelen: Verkrijgbaar in diverse kleuren, met name rood en zwart worden vaak gekozen.
  • Nadelen: Keramische rietvorsten kunnen breekbaar zijn en vereisen soms wat onderhoud.
 2. Koperen Rietvorsten
  • Voordelen: Modern uiterlijk, koper verandert na enkele jaren van kleur en krijgt een karakteristieke uitstraling.
  • Nadelen: Hogere prijs, wat vaak de reden is dat het minder gekozen wordt.
 3. Kunststof Rietvorsten
  • Voordelen: Onderhoudsvrij, mos en algen kunnen zich er niet op vastzetten.
  • Nadelen: Kunststof kan minder authentiek ogen dan keramiek of koper.

Tips rieten daken plaatsen

Je hebt een keuze gemaakt en je wil het rieten daken graag uit handen geven. Maar heb je al eens gekeken naar de extra opties die er dan bestaan? We hebben ze voor je op een rijtje gezet en daarbij ook de kosten in kaart gebracht:

 • Brandwerende coating kost ongeveer 7,50 per m2, maar dat is wel veel veiliger. Laat het daarom ook tegelijkertijd met de rieten daken plaatsen en dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.
 • Een vonkenvanger is ook een veiligheidsmaatregelen kost je rond de 20 euro. Maar het is wel meer dan de moeite waard om aan te schaffen als je voor rieten daken gaat. 
 • Dan heb je nog de anti-mos coating, een enorme aanwinst! Je betaalt dan vaak rond de 1 à 2 euro per m2. Maar dit is wel iets waar de meeste mensen toch voor kiezen als zij toch de rieten daken laten plaatsen. Dan ben je er zelf ook vanaf en anders moet je na een tijdje mos e.d. laten verwijderen en dat is geen pretje (als het al mogelijk is).  

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgstelde vragen over rieten daken

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

Een goed onderhouden rieten dak kan tussen de 25 en 40 jaar meegaan. De levensduur hangt af van het type riet, de kwaliteit van de installatie, en de regelmaat van het onderhoud.

Hoe onderhoud ik een rieten dak?

Regelmatig onderhoud is essentieel voor een lange levensduur van een rieten dak. Dit omvat het verwijderen van mos en algen, het repareren van eventuele beschadigingen, en het aanbrengen van een beschermende coating indien nodig.

Is een rieten dak geschikt voor elk type woning?

Rieten daken kunnen in principe op veel soorten woningen worden toegepast, maar de dakconstructie moet geschikt zijn. Bij nieuwbouw zijn gesloten dakconstructies vaak vereist vanwege isolatie- en brandveiligheidseisen. Bij bestaande woningen is het belangrijk om eventuele obstakels zoals schoorstenen of dakkapellen in overweging te nemen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.