Dak

Soorten Platte daken als dakbedekking: Mogelijkheden & Prijzen

Soorten dakbedekking voor platte daken Soorten dakbedekking voor platte daken

In Vlaanderen wordt voor een nieuwe dakconstructie relatief vaak voor een plat dak gekozen. Dat is niets voor niets: deze dakconstructie zit er erg modern uit en heeft een strak uitzicht. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig te bekleden met materialen als bitumen of EPDM. Een plat dak laten construeren is zeker op gebied van oppervlakte een goedkopere oplossing. Daarnaast is het ook mogelijk deze constructie te isoleren en vervolgens te bedekken.

Dakbedekking voor een plat dak

Een plat dak kent in principe een aantal soorten dakbedekkingen. Het vaakst wordt er gekozen voor bitumen of roofing. Dit materiaal is gemaakt van aardolie en kost ongeveer 40 tot 60 euro per vierkante meter. Bitumen gaat zo’n 20 tot 40 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit.

Steeds vaker kiest men voor EPDM (dakrubber) als alternatief. Dit materiaal is met een vanafprijs van 60 euro weliswaar iets duurder in de aanschaf, maar gaat ook zo’n 30 tot 50 jaar mee. In sommige gevallen wordt er voor PVC dakbedekking gekozen, maar de levensduur is lager en bovendien is de kostprijs relatief hoog. Voor wie één is met de natuur en bovendien genoeg budget heeft, is een groendak ook nog een oplossing.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Bitumen / roofing

Meestal kiest men voor bitumen op platte daken. Dit materiaal noemen we ook wel dakleer. Dakleer wordt gemaakt van aardolie en gesneden in lange stroken. Deze stroken worden vervolgens over elkaar geplaatst, waarna de naden dicht worden gemaakt. Over het algemeen gebruikt men daarvoor een gasbrander, maar tegenwoordig is het ook mogelijk het materiaal te overlappen aan de hand van koude verlijming of door een zelfklevend mechanisme te gebruiken.

Door de hitte van de gasbrander wordt het materiaal vloeibaar en zal het zich hechten. Daarom is de gasbrander nog steeds de meest gangbare optie. Maar er is daardoor wel een kans op brand en daarom raden we zeker aan dit over te laten aan een ervaren dakwerker en dit niet zelf te proberen.

Bij de keuze voor bitumen zijn er twee verschillende soorten materialen. Ten eerste APP, een materiaal gemaakt van plastomeermengsels. Deze voorzien van een Uv-beschermende toplaag. Een alternatief is SBS van elastomeer. Dit materiaal kan weer niet tegen de zon, maar is wel soepeler en hecht bovendien gemakkelijker. Over het algemeen liggen de kosten van bitumen op tussen de 30 en 75 euro per vierkante meter.

EPDM

Meer in opkomst is EPDM of dakrubber. Dit is een synthetisch materiaal. Voordeel tegenover bitumen is dat het materiaal elastisch is, zodat de kans op scheuren of barsten als gevolg van temperatuurschommelingen veel kleiner is. Het materiaal is dus duurder, maar kwalitatief ook beter. EPDM wordt namelijk meestal op maat gemaakt en in één stuk gesneden en geplaatst. Zo zijn er geen naden en is de kans op lekkage veel kleiner. Bovendien is het gebruik van een gasbrander niet nodig; dit materiaal wordt geplaatst via verlijming.

EPDM heeft bovendien ook een langere levensduur van tot wel 50 jaar of zelfs langer. Dit is wel afhankelijk van het merk, het onderhoud van het materiaal en de kwaliteit zelf. Bij PVC dakbedekking moet de EPDM of bitumen onderlaag eerst verwijderd worden. Dat is bij EPDM niet het geval; dit materiaal is eenvoudig over de bestaande onderlaag heen te leggen. EPDM kost tussen de 30 en 80 euro per vierkante meter.

Plat dak PVC

PVC is het beste van beide werelden; het kan goed tegen zonlicht en is bovendien elastisch. Maar het wordt niet vaak gekozen vanwege de lagere levensduur en relatief hogere kosten. PVC dakbedekking kan bovendien alleen mechanisch worden bevestigd op een dragende dakconstructie. De materialen worden middels verlijming met elkaar overlapt. Het is ook mogelijk om de dakbedekking aan te brengen met hete lucht.

Er zijn een aantal redenen om wel voor PVC te kiezen: het is relatief duurzaam, onderhoudsvriendelijk en vooral het brede kleurenpalet is een reden om toch voor dit materiaal te gaan.

Groendak

Veruit de duurste dakbedekking voor een plat dak is een groendak. Een plat dak leent zich er qua constructie uitstekend voor. De dakbedekking bestaat dan uit vegetatie zoals planten en grassen. Op die manier ontstaat er een unieke look en ziet het plat dak er zeer uitnodigend uit. Een dergelijke constructie biedt ook goede bescherming tegen neerslag, waardoor de dakconstructie uiteindelijk langer mee gaat.

Over het algemeen is er de keuze uit een intensief groendak en een extensief groendak. Een intensief groendak bestaat uit planten, kruiden, grassen en bomen. Dit is dus eigenlijk een tuin op het dak. Daarom moet de constructie dit wel kunnen dragen.

Een extensief groendak is veel lichter, omdat het alleen maar vetplanten, mossen en kruiden hoeft te tillen. Het is daarom goedkoper en gemakkelijker te plaatsen. Het is wel belangrijk om in ieder geval op voorhand de constructie te laten controleren.

Renoveren van een plat dak

Een plat dak heeft geen eeuwig leven en moet daarom soms gerenoveerd worden. Dit kan gedaan worden door enkel de dakbedekking te herstellen of te vernieuwen, door het bestaande dak te isoleren of door de volledige dakconstructie te vervangen. Gezien de hoge kosten wordt een dakconstructie niet vaak helemaal opnieuw opgebouwd.

Dakbedekking herstellen of vernieuwen

In de meeste gevallen is het laten plaatsen van een volledig nieuwe dakbedekking niet noodzakelijk. Maar door weersomstandigheden is het wel mogelijk dat de dakbedekking scheurt, barst of dat er blaasjes ontstaan. Kleine schade is gemakkelijk zelf te herstellen. Bij EPDM kan dat bijvoorbeeld door EPDM-folie aan te brengen over het beschadigde deel. En bij bitumen zijn er speciale samenstellingen om het dakleer weer als nieuw te krijgen.

Voor bitumen bestaat er bijvoorbeeld een vloeibare coating om een roofing dak te beschermen, te herstellen en vervolgens waterdicht te maken. Met een speciale pasta is het mogelijk kleinere lekkages te herstellen. Via roofingstroken kunnen de beschadigde stroken vervangen worden.

Maar let op: het is mogelijk dat dit enkel symptoombestrijding is. Dan is het laten plaatsen van een volledig nieuwe dakbedekking een beter idee. De oude laag moet meestal eerst verwijderd worden. Bij bitumen dakbedekking is dit niet nodig; de nieuwe laag kan over de oude laag worden heen geplaatst.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Bestaand dak isoleren

We raden in ieder geval aan om een bestaand dak te laten isoleren. Zo kan er bespaard worden op de energierekening. Als een dakbedekking toch al vernieuwd moet worden, is het laten isoleren een goed idee. Als de huidige dakbedekking nog in goede staat is, is het mogelijk het dak te isoleren aan de hand van een omgekeerd dak. De huidige dakbedekking blijft dan liggen en het isolatiemateriaal wordt eroverheen geplaatst. De onderstructuur moet wel stevig genoeg zijn om de isolatie te dragen. Daarom raden we aan dit eerst te laten controleren door een ervaren dakwerker.

Dakconstructie vervangen

Een nieuwe dakconstructie plaatsen is in de meeste gevallen niet nodig. In sommige gevallen kan het wel nuttig zijn om de hele constructie te vervangen. Bijvoorbeeld omdat de constructie volledig beschadigd is geraakt tijdens een storm. Het kan ook zijn dat de constructie door vocht begint door te zakken. In zo’n geval is de constructie niet meer veilig en is het tijd om een nieuwe constructie te plaatsen. Ook als men een andere dakvorm wil, is een nieuwe constructie noodzakelijk. Maar daarvoor worden wel kosten tot wel 500 euro per vierkante meter in rekening gebracht.

Plat dak isoleren

Besparen op de energierekening? Steeds meer huishoudens in Vlaanderen laten een plat dak isoleren. Dat kan op drie verschillende manieren: door een warm plat dak, door een koud plat dak of een omgekeerd plat dak te plaatsen. Houd er bij het isoleren wel rekening mee dat een plat dak meestal een lichte helling heeft, om zo te zorgen dat het regenwater correct kan worden afgevoerd.

Warm dak

De methode van een warm plat dak is het meest aan te raden en wordt bovendien ook vaak gebruikt. De isolatie wordt dan op de draagconstructie geplaatst. De constructie zit mee in de isolatieschil, waardoor er geen grote temperatuurverschillen voor kunnen komen. Het risico op scheuren en barsten in de dakbedekking is daardoor veel kleiner. 

Bij een warm dak wordt tussen de isolatie en de constructie nog een dampscherm geplaatst. Op die manier kan vochtige lucht niet condenseren, waardoor het isolatiemateriaal langer meegaat. Het isoleren aan de hand van een warm dak kost tussen de 70 en 115 euro per vierkante meter.

Koud dak

Een alternatief voor het isoleren van een plat dak is het koud plat dak. Maar dit wordt wel minder vaak gedaan. Hierbij wordt de isolatie tussen de balken van de draagconstructie geplaatst. De constructie wordt daardoor niet meegenomen in de isolatieschil. Daardoor kunnen er temperatuurschommelingen ontstaan. Het is mogelijk dat de dakbedekking eerder zal gaan scheuren of barsten dan het geval is bij een warm dak.

Bovendien heeft een koud plat dak nog meer nadelen. Eventueel vocht blijft langer in de constructie hangen, waardoor er houtrot kan ontstaan. Daarom wordt isoleren aan de hand van een koud dak tegenwoordig bijna niet meer gedaan. De prijzen liggen met een vanafprijs van 30 euro per vierkante meter wel een pak lager, maar daar komen dan ook behoorlijk wat nadelen mee.

Omgekeerd plat dak

Een betere optie voor het isoleren van een plat dak is het omgekeerd plat dak. Qua opzet lijkt het sterk op een warm dak. Er is hier wel één afwijking: de plaats van isolatie en dakbedekking zijn met elkaar gewisseld. Met andere woorden: het isolatiemateriaal wordt bovenop de dakbedekking geplaatst. Dit heeft een belangrijke functie: op die manier kan het water gekeerd worden.

Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal aan de constructie vastgemaakt. Maar bij een omgekeerd plat dak is er geen sprake van echte bevestiging. Eerst wordt de isolatie geplaatst, waarna het materiaal op zijn plek wordt gehouden aan de hand van ballast. Het gaat dan vaak om tegels, keien of grind. Op die manier blijft het isolatiemateriaal ook bij een flinke hoosbui, temperatuurschommeling en zonlicht op zijn plaats zitten en blijft het beschermd. Het dak wordt enkel beschermd door een ballastlaag, dus is het belangrijk om te kiezen voor vochtbestendig isolatiemateriaal.

Over het algemeen wordt er daarom gekozen voor XPS-platen als aanbevolen isolatiemateriaal. De richtprijs van een koud dak ligt op 50 euro per vierkante meter.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.