Carport

Carport Limburg

In de regio Limburg staan vele leveranciers klaar om voor jou de beste carport Limburg te plaatsen. Je kunt kiezen uit een prefab model, dat als bouwpakket wordt geleverd. Maar er zijn ook leveranciers, die bij jou thuis komen kijken en vervolgens een carport op maat maken. Om er achter te komen wat voor jou de beste oplossing voor een carport is, kun je offertes opvragen. Elke leverancier zal op basis van jouw wensen een voorstel doen. Van de offerte die jou het meeste aanspreekt wat betreft prijs, kwaliteit en vormgeving, kun je gebruik maken. Dan heb jij jouw ideale carport binnenkort bij je woning staan.

Hoe ziet een carport Limburg eruit?

Eigenlijk is een carport Limburg een heel eenvoudige constructie, bestaande uit een waterdicht dak, dat op een frame is gemonteerd. Het dak zorgt ervoor dat je auto niet nat wordt en dat rechtstreeks zonlicht wordt tegengehouden. Het frame moet behoorlijk sterk zijn. Want als er een flinke storm staat mag het dak van de carport Limburg niet wegwaaien. Het frame moet ook sterk genoeg zijn om een flink pak sneeuw te dragen. Het zou zonde zijn als de carport onder het gewicht daarvan zou bezwijken en in elkaar zou zakken als je auto er onder staat.

Zelf een carport Limburg maken

Omdat een carport Limburg op zich geen ingewikkelde constructie heeft, is het in principe wel mogelijk om zelf een carport te plaatsen. Er zijn genoeg leveranciers, die een standaard model van standaard afmetingencarport als bouwpakket leveren. Dat betreft zowel vrijstaande als aanbouw carports. Een aanbouw carport wordt tegen de gevel van een woning geplaatst. Dat is wat minder ingewikkeld dan een carport op vier steunpalen. Ondanks dat het niet zo moeilijk is om zelf een carport te plaatsen, wordt dat toch afgeraden. Want er zijn talloze dingen die mis kunnen gaan.

Het juiste gereedschap

Het meest riskante moment tijdens het bouwen van de carport Limburg is het plaatsen van de constructie waar de dakbedekking in komt te liggen. Dat is zwaar werk, waar je het juiste hefgereedschap voor moet hebben. De kans is vrij groot dat de steunpalen niet helemaal op de juiste plek staan of niet precies de juiste hoogte hebben. Als dat gebeurt kan er vrij gemakkelijk iets mis gaan, waarbij persoonlijke ongelukken gebeuren. Vanwege die reden adviseren de meeste leveranciers om voor het plaatsen van een carport Limburg een vakman in te schakelen.

Water en wind

Een risico bij het zelf plaatsen van een carport Limburg is, dat er geen rekening wordt gehouden met de afvoer van het regenwater. Een carport heeft een behoorlijk groot oppervlak, waar bij een flinke regenbui veel water af kan stromen. Dat moet op de juiste plaats naar beneden vallen en meteen worden afgevoerd naar het riool of een lager gelegen plek in de tuin. Als het water tegen de gevel van de woning stroomt zal er gegarandeerd lekkage ontstaan. Er is ook aandacht nodig voor de sterkte van de constructie. Het dak van een carport Limburg vangt veel wind. Bij een storm mag het niet wegwaaien.

Doorzichtige dakbedekking bij een carport Limburg

Een carport met een doorzichtige dakbedekking is erg populair. Het geeft de woning een moderne uitstraling, vooral als voor de constructie aluminium of smeedijzer wordt gebruikt. De carport krijgt dan een lichte en strakke uitstraling. Voor de dakbedekking kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Een voor de hand liggende keus is glas, maar dat heeft wel een aantal nadelen. Glas is zwaar en kan breken. Het is echter verkrijgbaar is een aantal aantrekkelijke varianten. Er bestaat ook warmtewerend glas, wat erg prettig is als je de carport ook als terras wilt gebruiken. Gebruik altijd veiligheidsglas voor de dakbedekking van de carport.

Kunststof

Een alternatief voor glas is kunststof. Dat is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Plexiglas en PVC zijn het goedkoopst. Het is verkrijgbaar in verschillende structuren en in een aantal kleuren. Dat zijn echter materialen die snel kunnen beschadigen als er zware dingen op het dak van de carport vallen. Een tak van een boom kan al snel een barst of kras veroorzaken. Een ander nadeel van deze kunststoffen is dat ze mos en algen aantrekken. Om een carport met een dakbedekking van PVC schoon te houden moet deze regelmatig met een sopje worden geboend.

Polycarbonaat

Een doorzichtige dakbedekking die iets goedkoper is dan glas, maar veel sterker, is polycarbonaat. Voordelen van dit materiaal zijn dat het minder snel krast dan PVC, in allerlei kleuren en vormen kan worden geleverd, en dat het tientallen jaren mee gaat. Polycarbonaat is zelfs zo sterk, dat er artistieke vormen van kunnen worden gemaakt. Er zijn voorbeelden bekend van een polycarbonaat carport uit één stuk, waarbij de dakbedekking als een vleugel boven de auto hangt. Als je voor zo’n oplossing kiest, moet je daarvoor een offerte aanvragen bij een gespecialiseerde leverancier. Zo’n carport is niet goedkoop, maar je maakt wel echt een statement.

Waarom auto’s beschermen met een carport Limburg?

Auto’s hebben bescherming nodig van een carport Limburg vanwege een aantal redenen. De lak van een auto blijft veel langer mooi als die minder snel vuil wordt. Een auto die vaak vuil is ziet er niet verzorgd uit en zal vaker worden gewassen. Dat is niet altijd even goed voor de lak. Door de auto onder de carport Limburg te zetten zal er minder regenwater met vuil op de auto komen. Onder een carport kan er ook minder vuil uit de lucht op de auto waaien. Met een carport hoef je de auto niet onder bomen te zetten. Daar vallen kleverige stofjes en uitwerpselen van vogels uit, die de lak van de auto aantasten.

Zonlicht is fijn om er in te zitten, maar voor de auto is zonlicht ronduit schadelijk. Met name het uv-licht dat in zonlicht zit zal de lak van de auto aantasten. Het effect van een auto langdurig in de zon zetten is, dat de lak dof wordt. Vuil kan niet goed meer worden weggewassen en de auto krijgt daardoor een onverzorgde uitstraling. Zonlicht is ook slecht voor het interieur van de auto. Vooral de bekleding heeft ernstig te lijden als de auto vaak in de zon staat. Die zal verkleuren en na verloop van tijd zelfs gaan barsten.

Een aanbouw carport of een vrijstaande carport Limburg?

Of je nu kiest voor een aanbouw carport of een vrijstaande carport Limburg maakt niet uit. Beiden doen hun werk wat betreft het beschermen van de auto prima. Een aanbouw carport en een vrijstaande carport verschillen vooral wat betreft het comfort wat ze bieden. Een aanbouw carport heeft als voordeel dat je bij slecht weer van de voordeur van de woning naar de auto kunt lopen zonder nat te worden. Bij een vrijstaande carport is het meestal zo dat je een stukje door de regen moet lopen om bij de auto te komen.

Een vrijstaande carport heeft als voordeel dat je daar vaak iets meer ruimte bij hebt. Daardoor is het gemakkelijker om er in en uit te rijden. Rondom de auto is onder een vrijstaande carport ook wat meer ruimte. De bestuurder en de passagier hebben daardoor aan beide zijden van de auto meer  ruimte voor in en uitstappen. Ook voor het uitladen van bagage uit de kofferbak is wat meer ruimte. Een nadeel bij het plaatsen van een vrijstaande carport is, dat er een nieuwe vloer en een verharde oprit moeten worden aangelegd. Bij een aanbouw carport is vaak al een oprit aanwezig.

Moet je voor een carport Limburg naar de gemeente?

Wie van plan is om een carport Limburg aan te leggen moet dat melden bij de gemeente. Het maakt niet uit of je een aanbouw carport plaatst of een vrijstaande carport. De wetgeving is in 2012 vereenvoudigd, waardoor het in de meeste gevallen niet meer nodig is om een vergunning aan te vragen. Dat is alleen nodig voor een extra grote en zeer hoge carport. Ook als je een vrijstaande carport wilt plaatsen, waarbij de afstand tot de woning of die tot de perceelsgrenzen afwijkt van de regels, moet er een vergunning worden aangevraagd. De gemeente kan je helpen om te bepalen of je een vergunning aan moet vragen.

Wat is de levensduur van een carport Limburg?

Wie een carport Limburg plaatst zal er niet van uitgaan dat die carport daar voor eeuwig blijft staan. Maar het is fijn als je de carport minstens zo lang kunt gebruiken als je hem nodig hebt. Het is daarom goed om voor materialen te kiezen met een voldoende lange levensduur. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de constructie en de dakbedekking.

Levensduur van de dakbedekking

Voor een carport Limburg die tot 50 jaar of langer mee moet gaan is glas de beste dakbedekking. De kwaliteit van het glas blijft gedurende de hele levensduur hetzelfde, tenzij het glas door de één of andere reden breekt. Een dakbedekking van polycarbonaat gaat tot 30 jaar mee. Het materiaal is mechanisch sterker dan glas, maar onder invloed van het zonlicht zal de structuur langzaam veranderen. PVC en plexiglas zijn kunststof dakbedekkingen die circa 10 jaar meegaan. Gesloten dakbedekkingen als pannen, leien en ook riet hebben een levensduur van maximaal 40 jaar. Golfplaat, dakleer en dergelijke materialen gaan ongeveer 20 jaar mee.

Levensduur van de constructie

Een constructie van smeedijzer en metaal kan tot wel 50 jaar meegaan als het goed wordt onderhouden. Dat wil zeggen dat het metaal periodiek moet worden geverfd om roestvorming tegen te gaan. Een aluminium constructie blijft minimaal 30 jaar intact. Daar hoeft geen onderhoud aan te worden gedaan, want aluminium zal niet doorroesten. Bij hout maakt het veel uit voor welke kwaliteit wordt gekozen. Een goedkope vurenhouten constructie zal hooguit tien jaar meegaan. Dan is het materiaal verrot onder invloed van vocht, schimmel en insecten.

Een houten carport Limburg constructie van houtsoorten als eiken, Douglasspar en lariks kan gemakkelijk 30 jaar of langer dienst doen. Hardhout kan tot wel 50 jaar goed blijven. Bij alle houtsoorten is het van belang dat er goed onderhoud wordt gedaan. Dat kan door middel van impregneren of door het hout te behandelen met een beits. Bij het bouwen van een constructie moet het hout zo worden geplaatst, dat het gemakkelijk droog kan waaien.

Offertes opvragen

Het is goed om voorafgaand aan het plaatsen van een carport Limburg offertes op te vragen bij verschillende leveranciers. Je kunt dan de carport uitzoeken die jou het mooist lijkt en het beste past bij de kwaliteitseisen die je voor jezelf hebt bepaald. Door de offertes te vergelijken kom je vanzelf uit bij de leverancier van de carport Limburg met voor jou de beste prijs – kwaliteit verhouding. Door offertes te vergelijken kun je veel geld uitsparen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.