Carport

Carport overkapping

Een carport overkapping is het belangrijkste onderdeel van de carport. De carport overkapping zorgt er in functioneel opzicht voor dat vervoersmiddelen droog blijven en niet worden aangetast door schadelijke uv-stralen. Maar de carport overkapping is ook de blikvanger van de carport. Als er geen mooie carport overkapping op een carport zit, gaat dat ten koste van de uitstraling van de woning. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat de woning bij verkoop minder waard is geworden. Redenen genoeg om voldoende aandacht te besteden aan de kwaliteit van de carport overkapping. Een goed startpunt daarvoor is het moment van aanvragen van een offerte.

Offertes aanvragen voor een carport overkapping

Een carport overkapping is onderdeel van een carport. Maar bij het aanvragen van offertes bij verschillende leveranciers kun je wel de nodige eisen stellen aan de kwaliteit van de carport overkapping. Het is mogelijk om voorwaarden te stellen aan de levensduur en aan de uitstraling die je wilt bereiken met een carport. Als leveranciers jou een voorstel doen, kun je de offertes van de verschillende aanbieders naast elkaar leggen en een besluit nemen over de vorm en kwaliteit van de overkapping. Als meerdere leveranciers een vergelijkbaar product kunnen leveren kies je voor de goedkoopste leverancier.

Doorzichtige carport overkapping

Eén van de eisen die vaak aan een carport overkapping worden gesteld is, dat daglicht moet worden doorgelaten. Dat kan bij een aantal materialen. Glas laat al het daglicht door en heeft de hoogste lichtopbrengst. Het kan worden geleverd in allerlei tinten. Het is ook leverbaar in een licht gekromde vorm. Een nadeel van glas is, dat het erg duur is. Glas weegt ook veel, en vraagt dus om een sterke constructie. Het kan bovendien breken. Glas is dus erg stijlvol en kan op allerlei kunstzinnige manieren worden toegepast, maar kent ook de nodige nadelen als carport overkapping.

Kunststof

Een goed alternatief voor glas is een kunststof. Er zijn verschillende kwaliteiten kunststof verkrijgbaar. De goedkoopste is PVC, ook wel plexiglas genoemd. Dat is niet zo sterk en krast gemakkelijk. Als je meer kwaliteit wilt kun je voor een doorzichtige carport overkapping kiezen van polycarbonaat. Dat laat vrijwel al het daglicht door, het is supersterk, kan in allerlei vormen worden gemaakt, en is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Polycarbonaat is zelfs sterk genoeg om er een kunststof carport overkapping in één geheel van te maken, die in de grond wordt verankerd. In dat geval heb je geen ondersteunende constructie meer nodig. Dat is pas een blikvanger.

Gesloten carport overkapping

Een gesloten carport overkapping kan in positieve zin ook enorm in het oog springen. Vooral bij een landelijke carport, die als onderdeel van een landgoed wordt gemaakt, zijn er spectaculaire ontwerpen. Er wordt dan, meestal van hout maar soms ook van een ander materiaal, een mooie dakvorm ontworpen, waarop een gesloten dakbedekking wordt aangebracht. Daarbij moet je denken aan leisteen, shingles, dakpannen of riet. Allemaal overkappingen die in het oog springen en een lange levensduur hebben. Sommige van deze carport overkappingen gaan wel vijftig jaar mee. Het is natuurlijk wel van belang dat de constructie en de dakbedekking goed worden onderhouden.

Platte gesloten carport overkapping

Bij carports die in woonwijken worden geplaatst speelt een lage kostprijs vaak een hoofdrol. Dat betekent dat er meestal een goedkope platte carport overkapping wordt geplaatst. Wat heel veel voorkomt is een carport overkapping van golfplaat of van dakleer. Daar staat een constructie onder van hout of van metaal. Dit soort carport voldoet in functionele zin, want een auto die eronder staat blijft keurig droog. Maar de vorm is zo lelijk, dat de uitstraling van de woning wordt aangetast.

Een artistieke carport overkapping zoeken

Wie echt een statement wil maken met zijn carport overkapping zal zelf op zoek moeten naar een artistieke leverancier van carports. Dat is niet zo heel moeilijk. Via internet zijn er veel ontwerpers te vinden die een carport overkapping kunnen maken. Het is belangrijk dat je zelf aangeeft wat je voorkeur is. Ga je voor een carport met een ondersteunende constructie? Of wil je een zwevende carport uit één geheel van polycarbonaat? Als je een ontwerp hebt gevonden dat jou aanspreekt is dat een goed moment om een offerte aan te vragen. Houd er rekening mee dat dergelijke ontwerpen niet goedkoop zijn.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.