Carport

Carport Vlaams-Brabant

Als je in Vlaams-Brabant op zoek bent naar een carport is er ruim voldoende keus. Er zijn vele leveranciers die je graag een carport Vlaams-Brabant willen verkopen. Het is logisch dat je niet zomaar met de eerste de beste leverancier in zee gaat. Je moet een leverancier vinden die het product waar jij naar op zoek bent kan leveren voor een prijs waar jij akkoord mee bent. Om erachter te komen welke leveranciers dat zijn, kun je bij een aantal carport Vlaams-Brabant leveranciers offertes opvragen. Door die te vergelijken kom je vanzelf bij een carport Vlaams-Brabant en een leverancier uit.

Carport of garage kopen?

De functie van een garage en een carport Vlaams-Brabant is nagenoeg hetzelfde. Het grootste verschil tussen beide is dat een garage afgesloten is en een carport niet. Veel garages zijn aan de woning vast gebouwd, net zoals een aanbouw carport. Bij een garage is er echter vaak een deur, waardoor je zonder naar buiten te hoeven rechtstreeks in de garage kunt komen. Een verschil tussen een garage en een carport Vlaams-Brabant is ook, dat een garage meestal verwarming heeft. Vooral als je er klusjes wilt doen is dat prettig. Door de verwarming zal je auto altijd lekker warm aanvoelen als je er in de ochtend instapt om te vertrekken.

Het voordeel van een garage is dat het een afgesloten ruimte is. Daardoor kunnen er geen onbevoegden bij de auto komen. Een garage is dus veiliger dan een carport. Maar een groot nadeel van een garage is, dat hij in aanschaf veel duurder is dan een carport. En ook in gebruik is een carport voordeliger dan een garage. Want veel garagedeuren sluiten niet helemaal goed af. Daardoor ontstaat er tocht en vliegt veel warmte weg. Waar je voor gaat kiezen is echter helemaal aan jou. Zowel een carport Vlaams-Brabant als een garage bieden voldoende bescherming tegen de weersomstandigheden aan je auto.

Waar kan een carport Vlaams-Brabant staan?

De plaats van een carport Vlaams-Brabant moet in elk geval goed bereikbaar zijn voor de auto. Het heeft geen zin om een carport achter in de tuin te zetten als daar geen verhard pad naartoe loopt. Voor het overige zijn er geen beperkingen aan de plaats van de carport. Hij kan naast de woning worden gebouwd, zodat het dak van de carport aan één zijde aan de woning kan worden vastgemaakt. De andere zijde staat op palen. Een vrijstaande carport staat ergens in de tuin en heeft vier palen als ondersteuning. Voor het gebruiksgemak moet de vloer van een carport worden voorzien van tegels of beton.

De functie van een carport Vlaams-Brabant?

Een carport Vlaams-Brabant heeft meerdere functies, maar de belangrijkste is dat hij de auto beschermt tegen vuil en tegen de weersomstandigheden. Elke auto wordt vuil van rommel in de lucht. Dat kunnen kleine roetdeeltjes zijn, maar ook stuifmeel uit de natuur of viezigheid die uit de bomen naar beneden valt. Op zichzelf is het niet zo’n probleem als een auto incidenteel een keer vuil wordt. Na een goede wasbeurt is hij weer schoon. Maar als een auto heel vaak erg vuil wordt moet hij vaak worden gewassen. En dat is niet goed voor de lak. Een carport Vlaams-Brabant helpt om het proces van vuil worden te vertragen.

Regen en sneeuw

Het is slecht voor de lak van een auto als hij heel vaak nat regent. Op den duur zal de lak daardoor worden aangetast. Dat kun je zien doordat hij dof wordt. Als er vervolgens door slijtage microscopisch kleine gaatjes in de lak komen gaat de carrosserie op den duur roesten. Als het eenmaal zo ver is kost het veel moeite om de autolak nog weer in een goede conditie te krijgen. Deze vorm van schade door neerslag is te voorkomen met een carport. Regen en sneeuw worden voor het grootste deel tegengehouden door het dak van de carport. De autolak zal niet dof worden. De lak blijft mooi glanzen en de auto zelf gaat jaren langer mee.

Zonlicht

Mensen kunnen genieten van de warmte van het zonlicht, maar dat geldt niet voor je auto. Zonlicht bevat een schadelijke uv-component. Dat is een soort straling, waardoor de lak wordt aangetast. Je ziet dat pas na een aantal jaren ontstaan, want dan wordt de lak dof. Maar op dat moment is er al bijna niets meer aan te doen. Het enige wat rest is de auto opnieuw te laten spuiten. Met een carport Vlaams-Brabant is dit gemakkelijk te voorkomen, want het dak van de carport voorkomt dat de auto de hele dag in de zon staat.

Wanden rondom de carport Vlaams-Brabant 

Het aantrekkelijke van een garage is, dat het een afgesloten ruimte is. Het blijft er lekker warm, omdat de wind niet kan binnendringen. Het is prima mogelijk om wanden rondom een carport te zetten. Vanuit oogpunt van privacy wordt dat weleens gedaan. Het heeft echter geen zin om met een paar wanden te proberen de wind buiten te houden. Als je wanden wilt plaatsen wordt geadviseerd om voor wanden te kiezen waar de wind doorheen kan blazen. Dan worden ze minder zwaar belast en kan de wind de auto droog blazen als hij is natgeregend.

Wat kost een carport Vlaams-Brabant?

Het is niet eenvoudig om een gemiddelde prijs te noemen voor een carport Vlaams-Brabant. Er zijn te veel factoren die daar invloed op hebben. De prijs van een carport Vlaams-Brabant wordt in eerste instantie bepaald door de grootte. Leveranciers werken vaak met een prijs per vierkante meter. Als het oppervlak dubbel zo groot is zal de carport dus twee keer zoveel kosten. Daarnaast zijn de materialen van belang voor de prijs van de carport Vlaams-Brabant. Dat betreft de dakbedekking en de constructie. Meestal is het zo dat een carport van goede materialen een langere levensduur heeft dan een carport van goedkopere materialen.

Het ontwerp van de carport is daarnaast een belangrijke prijsbepalende factor. Wie graag een carport bij een moderne woning wil, kan meestal wel een goed model vinden dat als bouwpakket wordt verkocht. Dit zijn doorgaans de wat goedkopere carports, omdat bij deze modellen geen ontwerpkosten meer hoeven te worden gemaakt. Bij een carport op maat is dat wel het geval. De leverancier zal op basis van een concept bij jou thuis opmeten hoe groot de carport Vlaams-Brabant moet worden. Daarna worden alle materialen op maat gemaakt kan de carport worden geplaatst.

De voor- en nadelen van een carport op maat

Als je een woning hebt in een karakteristieke stijl, zoals een landelijke woning met een rieten dak, is het niet mooi om daar een prefab carport bij te plaatsen. Voor zo’n woning zal je een maatwerk carport moeten aanschaffen, in een stijl die goed aansluit bij de woning. Het maakt niet uit of zo’n carport aan de gevel wordt gemonteerd of dat het een vrijstaande carport is. Het gaat er om dat je kunt zien dat deze carport Vlaams-Brabant hoort bij de woning. Als dat lukt is de kans groot dat je woning in waarde stijgt. Want is is een pluspunt als je een woning verkoopt met een carport.

Voordelen van een carport op maat

Het grootste voordeel van een carport op maat is dat je een product krijgt dat helemaal past bij je woning. Een ander belangrijk pluspunt is, dat je volledig de controle hebt over hetgeen dat wordt gebouwd. Als je de carport extra groot wilt maken kan dat. Ook als er een extra tuinhuis moet worden gemaakt of een kapschuur onder hetzelfde dak als de carport is dat geen probleem. Je kan zelfs besluiten om zonnepanelen op de carport te plaatsen. Je hoeft alleen maar te overleggen met de leverancier om je wensen gehonoreerd te krijgen.

Nadelen van een carport op maat

De enorme vrijheid bij het ontwerpen van een maatwerk carport Vlaams-Brabant is natuurlijk heel fijn, maar het nadeel is dat daar een fors prijskaartje voor moet worden betaald. Dat komt doordat alle onderdelen helemaal op maat moeten worden gemaakt. Het andere grote nadeel van een carport op maat is, dat het lang duurt voordat de carport is voltooid. Een prefab carport kan in 2 dagen worden neergezet. Bij een maatwerk carport kan het wel een maand tot zes weken duren voordat het project helemaal is voltooid.

Prijsindicatie carport Vlaams-Brabant

Een maatwerk carport carport Vlaams-Brabant zoals zojuist beschreven kan wel meer dan € 10.000 kosten. Vooral als er wordt gekozen voor kwalitatief goede materialen, zoals smeedijzer voor de constructie en eikenhout en riet voor de dakbedekking. Een groot deel van de kosten gaan bij zo’n ontwerp zitten in het opmeten, het ontwerpen en het op maat maken van de verschillende onderdelen. Bij een wat meer standaard model van een carport Vlaams-Brabant is daarvan geen sprake. Dat zijn modellen die gemaakt zijn op basis van veel voorkomende afmetingen.

Hout

De standaard carport Vlaams-Brabant is 6 – 7 meter lang en heeft een breedte van 3, 5 meter. Als die wordt gemaakt van de goedkoopst verkrijgbare houtsoort, geïmpregneerd vurenhout, kost de carport een paar honderd euro. Bij een betere kwaliteit hout zal je ongeveer € 1.000 moeten neertellen. Dezelfde carport van hout van de Douglasspar kost € 2.000 en een hardhouten exemplaar kost meer dan € 4.000. Houd er rekening mee dat de plaatsingskosten hier nog niet bij zijn gerekend. Het plaatsen van een carport kost tussen de 500 en 1.000 euro.

Aluminium

Een eenvoudige carport Vlaams-Brabant in het hierboven beschreven standaard formaat van ongeveer 20 vierkante meter is ook verkrijgbaar in aluminium. Omdat aluminium in slechts één kwaliteit leverbaar is, hangt de prijs vooral af van de accessoires. Een simpel uitgevoerde carport Vlaams-Brabant van aluminium kost circa € 2.000, exclusief plaatsingskosten. Als je er graag verlichting in wilt hebben of een berging en een luxe doorzichtig dak zal de prijs oplopen tot hooguit € 3.000. Het voordeel van deze aluminium carports is wel, dat ze allemaal een jaar of dertig meegaan.

Offertes voor een carport Vlaams-Brabant

Zoals je hebt gezien is er in algemene termen wel iets te zeggen over de prijs van een carport Vlaams-Brabant. Maar als je precies wilt weten waar je aan toe bent is het goed om bij verschillende leveranciers offertes op te vragen. Zet dus je wensen op papier en wacht af met welke oplossingen en prijzen de leveranciers komen. De kans is groot dat je aangenaam wordt verrast door de oplossingen, maar ook vanwege de prijs. Door de prijzen met elkaar te vergelijken is het vaak mogelijk om een paar honderd euro te verdienen. Het is elk geval zeker, dat je door offertes aan te vragen de beste carport voor de laagste prijs krijgt.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.