Als je van plan bent om een overdekte parkeerplaats voor je auto te maken, is het goed om te overwegen of een carport met tuinhuis een goed idee is. Met een design carport met tuinhuis kun je echt een statement maken. Vooral bij woningen op een groot perceel kan een carport met tuinhuis de waarde van de woning vergroten. Een tuinhuis kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Als werkplek, loungeplek, als berghok en zelfs als sauna. Wie een carport met tuinhuis wil maken doet er goed aan om bij verschillende leveranciers een offerte op te vragen. Dan is het gemakkelijker om voor een ontwerp te kiezen.
Houd rekening met de gemeente
In de wetgeving is vastgelegd dat je het bij de gemeente moet melden als je een carport of een ander bijgebouw op het terrein wilt plaatsen. Vaak hoef je daarvoor geen vergunning aan te vragen. Maar als bepaalde wettelijke eisen worden overschreden is een vergunning wel verplicht. Bij een vrijstaande carport met tuinhuis is de kans groot dat dat dit nodig is, want een carport met tuinhuis is behoorlijk groot. Het maximaal toegestane oppervlak van 40 vierkante meter, dat als bijgebouw mag worden geplaatst, wordt dan overschreden. Overigens wordt een vergunning in de meeste gevallen zonder bezwaar afgegeven.
Het doel van de carport met tuinhuis
Voordat je een besluit neemt over het soort carport met tuinhuis dat je wilt aanschaffen, is het goed om na te denken over de functie van het tuinhuis. Wie het tuinhuis puur als bergruimte wil gebruiken hoeft geen geld uit te geven aan isolatie of aan ramen. Als er een sauna in moet komen is isolatie wel belangrijk, want daardoor blijft de warmte beter in de sauna hangen. Een paar ramen hebben dan echter geen nut. Anders is het als je de carport met tuinhuis wilt gebruiken als werkruimte. Wie het tuinhuis als kantoor inricht moet zorgen voor isolatie, verwarming en elektriciteit.
Zoals je ziet maakt het dus nogal uit voor welk doel je het tuinhuis wilt gebruiken. Je kunt flink op de kosten besparen door hier vooraf over na te denken. Want het is altijd duurder als je op een later moment verlichting, isolatie, verwarming en wellicht een waterleiding plus afvoer moet laten aanleggen. Denk ook na over de afmetingen van het carport gedeelte van de carport met tuinhuis. Misschien is het mogelijk om dat iets groter te maken, en de resterende ruimte te gebruiken als parkeerplaats voor de fiets of voor een kleine afgesloten bergruimte. Soms is een carport ook een fijne plek om als terras te gebruiken.
Vormgeving van de carport met tuinhuis
Als je een carport met tuinhuis wilt bouwen is de dakbedekking een punt van aandacht. Meestal wordt in een carport een dakbedekking gemaakt die licht door kan laten. Dat is handig, want dan kun je goed zien waar je mee bezig bent. Voor een tuinhuis is een dak dat licht doorlaat wat minder handig. In de zomer zal het in zo’n tuinhuis met een doorzichtig dak heel warm worden, waardoor je het niet meer kunt gebruiken als werkplek. Zelfs als er warmtewerend glas wordt gebruikt is dat geen goede oplossing.
Een carport met tuinhuis kan worden gemaakt in een samenhangende vormgeving, maar ook in een stijl waarbij de carport en het tuinhuis duidelijk van elkaar verschillen. Voor de eenheid op het perceel en de uitstraling van je woning is het mooi als gekozen wordt voor een samenhangend geheel. Je zou de carport met tuinhuis kunnen voorzien van eenzelfde vorm dak als de woning. Maar soms is het mooi om de carport met tuinhuis in een totaal onderscheidende vormgeving te maken. Welke stijl ook je voorkeur heeft; je moet wel goed nadenken over de vormgeving van de carport en het tuinhuis.
Carport met tuinhuis is maatwerk
Leveranciers van een carport met tuinhuis leveren altijd maatwerk. Het aantal opties voor een carport met tuinhuis is zo groot, dat het voor productiebedrijven niet lonend is om daar prefab producten van te maken. Behalve in de functionaliteit en de vormgeving kan er ook worden gevarieerd met de constructiematerialen en de dakbedekking. Als je een globaal idee hebt hoe jouw carport met tuinhuis er uit moet komen te zien, kun je bij een aantal leveranciers een offerte aanvragen. Die dienen vooral als inspiratie. Door de offertes te vergelijken kom je erachter aan welke prijzen je ongeveer moet denken.
Materiaalkeuze
Bij een carport met tuinhuis moet je onderscheid maken tussen de constructie en de dakbedekking. Voor de constructie kun je gebruik maken van hout, kunststof en metaal. De dakbedekking kan bestaan uit doorzichtige materialen als glas en kunststof, riet, dakpannen en dakleer. Je kunt er ook voor kiezen om de carport van een andere dakbedekking te voorzien als het tuinhuis. Voor welk constructiemateriaal er ook gekozen wordt; houd er in elk geval rekening mee dat een carport met tuinhuis goed verankerd moet worden aan de bodem.
Hout als constructiemateriaal
Je zal zien dat hout bij een carport met tuinhuis in het carport gedeelte veel minder snel achteruit zal gaan dan in het tuinhuis. Dat is een gevolg van de ventilatie. In de carport heeft de wind vrij spel en zal natgeregend hout snel weer opdrogen. Het tuinhuis is een wat meer gesloten plek. Het hout blijft langer nat en kan daardoor gaan schimmelen en krom trekken. Ook insecten kunnen veel schade veroorzaken aan het hout. Door te kiezen voor een goede kwaliteit hout, zoals Douglashout of eikenhout, is veel schade te voorkomen. Regelmatig onderhoud draagt ook bij aan een lange levensduur.
Kunststof
Als een carport met tuinhuis wordt gemaakt van kunststof, heb je geen last van vocht, schimmels of insecten. Kunststof is gemakkelijk schoon te maken en het heeft een lange levensduur. Bij sommige soorten kunststof zal je merken dat de kleur van de carport met tuinhuis na verloop van een aantal jaren zal verbleken. Dat is een gevolg van het zonlicht en niet te voorkomen. Een voordeel van een kunststof carport met tuinhuis is, dat het als bouwpakket wordt geleverd en heel gemakkelijk in elkaar te zetten is.
Metaal
Een carport met tuinhuis van metaal is niet bepaald een mooie oplossing, maar een metalen tuinhuis is wel heel goedkoop. Het metaal kan worden geschilderd en heeft verder vrijwel geen onderhoud nodig. Een carport met tuinhuis van metaal is niet geschikt als sauna of als werkruimte. Eigenlijk kun je zo’n tuinhuis alleen als bergruimte gebruiken.
Dakbedekking van een carport met tuinhuis
Als je van plan bent om van je carport met tuinhuis een samenhangend geheel te maken, zorg je ervoor, dat beiden dezelfde dakbedekking krijgen. Wat het mooist en het meest handig is hangt af van de vorm van het dak. Bij een plat dak kun je kiezen uit een lichtdoorlatende bedekking, zoals glas of kunststof, maar dan kan het in het tuinhuis erg warm worden. Een plat dak met dakleer, eventueel bedekt met zonnepanelen is dan een betere oplossing. Bij een plat dak moet je voldoende aandacht besteden aan de afvoer van regenwater.
Omdat een carport met tuinhuis best groot is, ligt een zadeldak meer voor de hand. Zo’n dak wordt geconstrueerd van hout en heeft als voordeel dat je een bovenverdieping krijgt, die ook als bergruimte dienst kan doen. Een zadeldak kan bovendien goed worden geïsoleerd. Als dakbedekking worden vaak pannen gebruikt, maar het is ook mooi als je het dak laat bekleden met riet. Vooral als de woning ook een rieten dak heeft zorgt dat voor eenheid op je perceel. Bij een zadeldak zal het regenwater gemakkelijk wegstromen. Het is wat minder geschikt voor zonnepanelen.
De logistiek van een carport met tuinhuis
Omdat een carport met tuinhuis meerdere functies heeft, is het goed om vooraf na te denken over de indeling. Wie het tuinhuis gebruikt als bergruimte zal het geen bezwaar vinden om de ingang achter het carport gedeelte te plaatsen. Zo vaak zal je niet om de auto heen hoeven te lopen om naar de bergruimte te gaan. Maar als je het tuinhuis een functie geeft waardoor je vaak naar binnen en buiten moet, is het beter om de carport aan de achterzijde te plaatsen, zodat de auto niet in de weg staat. Dit zijn wellicht details, maar hierdoor wordt het gebruiksgemak van de carport met tuinhuis een stuk groter.
Kies voor de vakman
Het is een behoorlijk complexe klus om een carport met tuinhuis in elkaar te zetten en goed te verankeren aan de bodem. Het wordt afgeraden om dat zelf te doen. Maak niet de vergissing om het plaatsen van een carport met tuinhuis te vergelijken met het monteren van een los tuinhuis. Een los tuinhuis wordt als bouwpakket geleverd en is gemakkelijk te monteren. Als je een goede leverancier hebt gevonden is het dus verstandig om de montage van de carport met tuinhuis ook aan die leverancier over te laten.
Offertes aanvragen
Een carport met tuinhuis schaf je niet zomaar aan. Daar moet goed over worden nagedacht. Er zijn veel leveranciers die deze producten kunnen leveren. Als je een idee hebt over de vormgeving en de kwaliteit van jouw carport met tuinhuis, kun je daar verschillende leveranciers een offerte voor laten uitbrengen. Door die te vergelijken heb je de kans om de best passende carport met tuinhuis te selecteren voor de laagste prijs.