Badkamer

Zo kies je de juiste kraan

Badkamerkraan

Je bent op zoek naar een nieuwe kraan voor in je badkamer, maar het begint je allemaal een beetje te duizelen? Voor de badkamer is er genoeg keuze in kranen. Maar dat kan leiden tot de gevreesde keuzestress. Volg dit stappenplan om voor jouw badkamer de juiste kraan te vinden.

Hoe de juiste kraan kiezen?

Waar begin je?

Kranen zijn beschikbaar in allerlei verschillende soorten en maten. Bij de aanschaf van een kraan is het belangrijk dat de aansluiting en maatvoering gelijk is aan de oude kraan die je wilt vervangen. Ook is het goed om na te denken over het type bediening van de kraan. Wil je een kraan met een traditionele draaiknop of toch liever een kraan met bedieningshendel. Ook is het mogelijk om een kraan te kiezen met een sensor die aanspringt als je de handen eronder houdt. 

Het type bediening van een kraan is vaak afhankelijk van de ruimte. In de keuken wordt bijvoorbeeld steeds vaker gekozen voor een kraan met hendels. Het grote voordeel hiervan is namelijk dat je deze keukenkraan zelfs met vieze handen makkelijk kan openmaken, zonder dat de bedieningsknop vies wordt.

Badkamerkraan

Welke kleur kraan?

De tijd dat kranen in enkel een zilverkleurtje kwamen ligt al lang achter ons. Tegenwoordig zijn kranen ook verkrijgbaar in kleuren als goud, koper, messing, brons, roségoud en zwart. Daarnaast komen al deze kleuren ook nog in matte, geborstelde of glanzende versies. De kraan kan zo echt een eyecatcher worden in de badkamer.

Inbouwkraan of opbouwkraan?

In de wereld van badkamerkranen kun je kiezen uit inbouwkranen en opbouwkranen. Deze twee vormen kranen worden op een andere manier bevestigd. Wil je bijvoorbeeld een opbouwkraan vervangen, dan zet je daar niet zomaar een inbouwkraan voor in de plaats neer. 

Inbouwkraan of opbouwkraan?

Inbouwkraan

Een inbouwkraan is bij veel mensen erg geliefd omdat het de badkamer een luxe en moderne uitstraling geeft. Bij een inbouwkraan zijn alleen de essentiële onderdelen zichtbaar, de rest zit verscholen in de muur. Zo steekt alleen de uitloop van de kraan uit de muur. Door de kraan in de muur te monteren blijft er meer ruimte over op de wasbak. Deze is daardoor makkelijker schoon te houden. 

Het inbouwen van een inbouwkraan is meer werk dan het monteren van een opbouwkraan en zal dan ook meer kosten met zich meebrengen. Bij het monteren van een inbouwkraan wordt het binnenwerk van de kraan in de wand verwerkt. Als je zelf niet echt handig bent kun je dit beter overlaten aan een expert. Lekkages zijn bij deze kraan ook lastiger om te verhelpen, vooral als de lekkage achter de wand zit.

Inbouwkraan

Opbouwkraan

De montage van een opbouwkraan op een aanrechtblad, badrand of lavabo is in tegenstelling tot de inbouwkraan eenvoudig en er komt geen hak- en breekwerk aan te pas. Ook is een lekkage redelijk makkelijk te verhelpen. 

Er zijn verschillende varianten opbouwkranen. Naast de standaardkraan is er bijvoorbeeld de kraan met een hoge uitloop. Omdat de uitloop van de kraan hoger zit kun je gemakkelijker je handen of je haar eronder wassen of, in de keuken, groenten schoonmaken. Er zijn ook opbouwkranen met een lage uitloop. Deze kraan is wat korter en is daardoor ideaal voor bijvoorbeeld een fonteinkraan.

Waterbesparende kraan

Tegenwoordig denken we graag aan het milieu. Veel van onze keuken- en badkamerkranen zijn daarom ook waterbesparend. Deze kranen verbruiken een stuk minder water en zijn daarom goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. 

Een waterbesparende kraan verbruikt gemiddeld 40% minder water, dankzij moderne technieken merk je weinig tot geen verschil in vergelijking met een standaard kraan. De hogere investering van waterbesparende kraan of douchekraan is overigens al zeer snel terugverdiend.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.