Carport

Padoek carport: Mogelijkheden & Prijs

Carport met padoek hout Carport met padoek hout

Wie een padoek carport aanschaft heeft de mooiste en beste carport die hij zich maar kan wensen. Je auto zal minstens dertig jaar goed beschermd worden tegen de weersomstandigheden. En jij bent de trotse bezitter van een in het oog springend stijlelement bij je woning. Padoek is een van de mooiste en hardste houtsoorten ter wereld. Net zoals alle andere houtsoorten die worden gebruikt om een carport te maken, heb je een grote mate van flexibiliteit betreffende het ontwerp. In dit artikel wordt ingegaan op de kenmerken van een padoek carport.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Padoek heeft duurzaamheidsklasse 1

Als je een padoek carport wilt maken moet je over een flink geldbedrag beschikken. Padoek is een zeldzame houtsoort, die op slechts enkele plekken in de wereld voorkomt. De meest bekende plek is Kameroen. De bomen worden vele tientallen meters hoog en groeien solitair. Er bestaan dus geen bossen met padoek of oerwouden, waar padoek bomen te vinden zijn. Wat een padoek carport zijn speciale luxe uitstraling geeft, is de helrode kleur van het hout. Een mooie eigenschap, die van groot belang is voor de kwaliteit van een padoek carport is, dat het hout tijdens het gebruik nauwelijks vervormt.

Extreme kleurverandering

Toch is de bijzondere kleur de belangrijkste reden waarom een padoek carport wordt aangeschaft. De helder rode kleur zal in de loop van een aantal jaren langzaam verdwijnen. Het rood kleurt onder invloed van zonlicht langzaam zilvergrijs, totdat de padoek carport uiteindelijk bruinzwart is geworden. Niet iedereen vindt die uiteindelijke kleur mooi. Het verkleuringsproces kan worden vertraagd door de padoek carport regelmatig te behandelen met blanke lak. Dat betekent wel, dat je veel tijd moet steken in het onderhoud. Als je het niet erg vindt dat de carport langzamerhand zwart bruin kleurt, is onderhoud overbodig.

Laat het hout spreken bij een padoek carport

Het staat iedereen vrij om een padoek carport naar eigen inzicht vorm te geven. Maar als je kiest voor zo’n bijzondere kleur en kwaliteit hardhout, is het zonde om daar niet maximaal van te profiteren. De meeste eigenaren van een padoek carport doen dat gelukkig ook. Zij laten bij hun carport zoveel mogelijk van het houten oppervlak zichtbaar. Zowel de zijwanden als het dak van de carport worden van padoek gemaakt. Het komt maar zelden voor dat een padoek carport wordt geverfd. Daarmee verdwijnt immers de karakteristieke kleur van het hout.

Close-up van paddock hout
Close-up van paddock hout

De prijs van een padoek carport

In het voorgaande kon je al lezen dat padoek een opvallend en kwalitatief uitmuntend product is, maar daar moet wel een flinke prijs voor worden betaald. Een vierkante meter van dit hout kost meer dan € 125. Dat is niet zomaar te vertalen naar de prijs voor een padoek carport, want de afmetingen en de positie van de carport ten opzichte van de woning hebben daar ook invloed op. Bij het geven van een prijsindicatie wordt uitgegaan van een carport met standaardafmetingen. Dat betekent een lengte van 6 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 2,5 meter.

Een padoek carport met standaardafmetingen, die als aanbouw aan de gevel van een woning wordt gebouwd, kost € 5.000 – € 6.000. Daar past één auto in. Als de lengte en de breedte met 2 meter worden vergroot naar 8 meter lengte en 5 meter breedte, is er plaats voor een auto plus fietsen, of voor twee kleine auto’s. De prijs van zo’n grotere padoek carport is € 7.000 – € 9.000. Voor een vrijstaande carport uit padoek met standaardafmetingen betaal je circa € 7.000. Een verlengde vrijstaande padoek carport kost € 13.000 – € 15.000. Alle prijzen zijn exclusief de kosten voor het plaatsen van de carport.

Type carportAfmetingenCapaciteitPrijs (€)
Padoek aanbouw (standaard)5m x 3m1 auto€ 5.000 – € 6.000
Padoek aanbouw (vergroot)8m x 5m1 auto + fietsen of 2 auto’s€ 7.000 – € 9.000
Padoek vrijstaand (standaard)6m x 4m1 auto€ 7.000
Padoek vrijstaand (verlengd)8m x 6m2 auto’s€ 13.000 – € 15.000

Voordelen van een padoek carport

Een padoek carport heeft veel voordelen ten opzichte van een carport van andere houtsoorten. De kwaliteit van het hout is zo goed, dat zo’n carport zonder enige vorm van onderhoud tot meer dan dertig jaar meegaat. Ook na een aantal jaren zullen er geen barsten of vervormingen ontstaan. De prachtige rode kleur is de reden waarom vaak wordt gekozen voor een padoek carport, ook al zal die in de loop van een aantal jaren verkleuren naar bruin tot zwart. Padoek is goed te bewerken. Daardoor kunnen er  luxe, stijlvolle en opvallende carports van worden gemaakt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Nadelen van een padoek carport

Het is eigenlijk een beetje flauw om over de nadelen van een padoek carport te gaan praten. Want door zijn exclusieve uitstraling is kwaliteit ligt het voor de hand dat een padoek carport erg prijzig is. Ook het feit, dat de bijzondere rode kleur langzamerhand bruin tot zwart wordt, wordt door sommigen beschouwd als een nadeel. Ook dat is eigenlijk niet een valide argument, want het is nu eenmaal een eigenschap van het bijzondere hout. Als je dat niet mooi vindt kun je een andere houtsoort kiezen. En anders zit er niets anders op dan de carport regelmatig met blanke lak te behandelen.

Offertes opvragen voor een padoek carport

De prijzen die in dit artikel worden genoemd zijn richtprijzen. Er zijn leveranciers die een hogere prijs rekenen, maar je kunt ook een padoek carport voor een lagere prijs aanschaffen. De beste manier om daarachter te komen is door een aantal offertes van leveranciers op te vragen. Dat kan door een beschrijving te maken van de padoek carport die je graag wilt hebben. De leveranciers zullen een offerte maken, waarin te zien is hoe de prijsopbouw is. Door de offertes te vergelijken kom je erachter welke leverancier de meest gunstige prijs – kwaliteit verhouding heeft.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.