Gevelbekleding

Soorten gevelbekleding: Voor Renovatie & Nieuwbouw

Soorten gevelbekleding Soorten gevelbekleding

Op zoek naar nieuwe gevelbekleding? Er zijn talloze manieren om een gevel te bekleden. Dat heeft als voordeel dat je veel keuze hebt en dus veel inspiratie op kunt doen. Nadeel is wel dat je een goede keuze moet zien te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een gevel cementeren, kaleien, schilderen, kiezen voor een houten of metalen gevelbekleding of zelfs natuursteen. Alle varianten hebben ieder een eigen prijskaartje en welke variant het best is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. De een vindt een padoek gevelbekleding mooi, de ander heeft liever een groengevel. Ook de prijs zal uiteindelijk meespelen in de beslissing. We hebben de bekendste manieren op een rijtje gezet.

Soorten gevelbekleding

Als je een nieuwbouwwoning hebt of een renovatie aan de woning wilt laten uitvoeren, dien je een keuze te maken voor de gevelbekleding. Er zijn verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan de bekleding aan de hand van crepi, kaleien of bewerken met steenstrips. Wat je ook kiest, het materiaal zal uiteindelijk het aangezicht van de woning bepalen. Je dient dus voldoende de tijd te nemen om een keuze te maken. Houd er rekening mee dat de verschillende afwerkingen allen een eigen prijskaartje hebben.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

PS: Maak gebruik van een renovatielening om de kosten te spreiden.

Crepi gevel

Ten eerste is een crepi gevel een vaak gezien bouwwerk. Deze is vooral in trek bij mensen die de gevel compleet willen laten vernieuwen. Deze zal ervoor zorgen dat de energierekening ook behoorlijk zal dalen. Dit zeker in combinatie met isolatie van de gevel.

Voordeel van crepi is namelijk dat het een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Daardoor zal de gevel beter geïsoleerd worden en biedt meer bescherming tegen neerslag zoals wind of sneeuw. De waarde van de woning wordt dus behoorlijk verhoogd wanneer je kiest voor een crepi gevel. Houd wel rekening met welke kleur je kiest, want witte crepi is redelijk snel vuil. Zeker in steden waar meer uitstootgassen zijn zal dit de kleur zeker niet ten goede komen.

De hoge isolatiewaarde van een crepigevel zal de hogere prijs rechtvaardigen. Een crepigevel met isolatie kost zo’n 100 tot 140 euro per vierkante meter. Zonder isolatie kost een dergelijke gevel 40 tot 80 euro per vierkante meter.

Een gevel met steenstrips bekleden

Voor nieuwe en oude gevels zijn steenstrips zeer geschikt. Ze zijn redelijk dun en een stuk lichter dan bakstenen. Steenstrips zijn zo geschikt omdat het weinig ruimte inneemt. Ze worden bovendien gemaakt van echte bakstenen. Daardoor ziet je gevel er al snel als nieuw uit. Ook als je er voorheen voor gekozen hebt om een muur te metselen. Houd wel rekening met het hogere prijskaartje van zo’n 150 tot 200 euro per vierkante meter. Zeker bij nieuwbouwwoningen en renovaties komen steenstrips goed tot hun recht.

Gevel kaleien

Het is ook mogelijk om een gevel te laten kaleien. Dit is een redelijk goedkope manier om een gevel te bekleden, terwijl het resultaat vaak zeer mooi is. Het kaleien is niets anders dan het overschilderen van de gevel met kalkverf. Zeker als je oneffenheden of beschadigingen aan de gevel hebt, kun je dit met kalei goed camoufleren.

Een andere eigenschap van kalei is dat dit een goede bescherming biedt tegen neerslag zoals regen, zon en sneeuw. Maar het materiaal is redelijk gevoelig, waardoor je om de vijf tot tien jaar een aantal lagen nieuwe kalei aan zult moeten brengen. Dat is geen echt nadeel, want het resultaat zal er zeker naar zijn. Dat terwijl een gevel kaleien slechts 25 tot 40 euro per vierkante meter kost.

Gevelbekleding van hout

Gevelbekleding van hout biedt verschillende mogelijkheden. Veel mensen kiezen er voor vanwege de warme uitstraling. De meeste mensen kiezen voor hardhout. Dit is een duurzame houtsoort die ook goed beschermt tegen vocht. Het is ook mogelijk om goedkopere multiplex te gebruiken. Deze kun je relatief eenvoudig aan de gevel vastmaken. Nadeel is wel dat het wat moeite kost om dit af te werken met de juiste verf.

Bovendien moet je hoe dan ook regelmatig onderhoud plegen aan een houten gevelbekleding. De prijs ligt tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gekozen houtsoort.

Metalen gevelbekleding

Als je juist geen voorstander bent van houten gevelbekleding, is wellicht een metalen gevelbekleding een oplossing. Denk aan materialen zoals aluminium, zink, koper en inox. Deze materialen zijn zeer duurzaam en daardoor uitermate geschikt voor het bekleden van een gevel. Deze materialen zijn bovendien roestvast, waardoor ze ook niet roesten. 

Er zijn legio aan mogelijkheden om een gevel met metaal te bekleden. Daar krijg je een mooi resultaat van. Er is een belangrijke reden voor veel mensen om er toch maar niet voor te kiezen. Dat is de hoge prijs. De prijs ligt tussen de 50 en 150 euro per vierkante meter. Bovendien zijn de materialen ook zeker niet erg milieuvriendelijk. Voor deze prijs wordt de gevel wel volledig geïsoleerd, wat weer scheelt in de energiekosten.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Gevelbekleding van kunststof

Steeds vaker mensen gebruik van kunststof, zoals een composiet gevel. De meestal kunststof gevelbekleding is gemaakt van PVC aan de buitenkant met een kunststof schuimvulling aan de binnenzijde. Vaak worden ze panelen voorzien van een houtmotief, zodat ze er wat echter uit zien. Een kunststof gevel doet sterk denken aan de kunststof kozijnen.

Bovendien is het relatief eenvoudig om ze zelf aan de gevel te maken. Ze zijn namelijk eenvoudig te verplaatsen dankzij het lichte gewicht. Kunststof is redelijk duurzaam en bovendien onderhoudsarm. Je hebt er dus bijna geen omkijken meer naar. Het enige wat nodig os, om na een bepaald aantal tijd toch het kunststof eens te reinigen met een schoonmaakmiddel. De prijs van kunststof gevelbekleding ligt tussen 75 en 125 euro per vierkante meter. Voor dit bedrag hoef je dit niet zelf te plaatsen, dit doet een ervaren vakman voor je.

Gevel bepleisteren

Ten slotte een iets duurdere optie; het laten bepleisteren van de gevel. Het is mogelijk de keuze te maken tussen minerale krabpleister en sierpleister. Beide soorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Ze hebben wel een overeenkomst; ze beschermen ook goed tegen regen, wind of sneeuw. Dat maakt het materiaal zeer geschikt als gevelbekleding. Meestal is het aan te raden de pleister aan te brengen op de isolatieplaten. Daarmee gaat de prijs wel omhoog, maar is de gevel ook goed geïsoleerd. Daardoor scheelt dit op de energiekosten. 

De prijzen van een gevel bepleisteren liggen op 80 tot 120 euro per vierkante meter.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.